Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı
Türk Müziği Bölümü
Türk Din Musikisi Anasanat Dalı
Kitaplar
- Türk Din Mûsikîsi Tarihî, Kayıhan Yayınevi, İstanbul 2024.
Bu çalışmada Türk tarihinin ve Türk mûsikîsinin bir şubesi olan Türk din mûsikîsinin dünden bugüne seyri ana hatları ile ele alınmış, İslam öncesi Türklerden başlayarak bugün dahi Anadolu’da sosyal ve dînî hayatın yansımasını oluşturan dînî mûsikî geleneği incelenmiştir. Eski Türklerde inanç sistemi ve dînî mûsikî hayatının ele alındığı giriş bölümünden sonra dînî mûsikî tarihi dört bölüme ayrılarak ele alınmıştır. Birinci bölümde İslam dünyasında ortaya çıkan dînî mûsikîye değinilmiş, ikinci bölümde ise Osmanlı Devleti’nin yükselme dönemine kadar Anadolu Türklerinde dînî mûsikî işlenmiştir. Üçüncü bölümde 15. yüzyıldan sonra Osmanlıdaki durum irdelenerek son kısım olan dördüncü bölümde Cumhuriyet dönemine değinilmiştir. Çalışma sırasında dînî mûsikînin mahiyeti ve kapsamı üzerinde durulmuş, ilgili dönemi kapsayan dînî mûsikî türleri hakkında bilgiler verilmiş, mûsikînin dînî hayattaki rolüne dair bilgiler verildikten sonra aynı dönemde yaşayan dînî mûsikî temsilcilerinden kısaca bahsedilmiştir. Bu yönüyle sahasında bir ilk olan çalışmanın, Türk tarihinin ayrılmaz bir parçası olan Türk din mûsikîsi alanında hazırlanmış bir başucu kitabı olduğu söylenebilir.
Sipariş için: https://www.kayihanyayinlari.com/turk-din-musikisi-tarihi-9786256268210
- Türk Mûsikîsi Tarihî Terimleri Sözlüğü, Eğitim Yayınevi, Konya 2020.
Bir bilim, sanat veya meslek dalı ile ilgili özel ve belirli kavramları karşılayan sözcüklere terim denir. Terimler, içinde bulunduğu disipline ait genel ve özel kaidelerle belirlenen bir takım hususları ortaya koyarak, onları oluşturulan metodoloji çerçevesinde bilginin aktarımına olanak sağlar. Her ilmî sahada olduğu gibi Türk mûsikîsi metodolojisinde de geçmişten günümüze değin bir terminoloji oluşturulmuş, makam, perde, dizi, usûl ve çalgı bilim gibi pek çok konuda binlerce terim kullanılmıştır. Bu eserde 850 kadar makam, 170’ten fazla usûl ve 350’ye yakın çalgı bilim terimini de içine alan toplamda 2135 terime yer verilmiştir. Çalışma prensibi olarak bir başucu eseri mahiyetinde olması planlanan bu kitabın, Türk mûsikîsi meraklıları ve araştırmacıları için bilgiye ulaşma adına kolaylık sağlanması temel hedefimiz olmuştur.
Sipariş için: https://www.kitapmatik.com.tr/kitap/turk-musikisi-tarihi-terimleri-sozlugu-p852170.html
- Kitâbü Keşfi'l-Hümûm ve'l-Kürab fî Şerhi Âleti't-Tarab İsimli Anonim Musiki Eseri, AKM Yayınları, Ankara 2018.
Tarih boyunca Türkler kendilerine has bir musiki evreni ve birikimi oluşturmuş, yetiştirdiği musikişinaslarla medeniyet tarihine mührünü vurmuştur. Bu minvalde Türkler tarafından kaleme alınan eserlerden biri de Mısır Türk Sultanlığı’nda Arapça olarak yazılmış “Kitâbü Keşfi'l-Hümûm ve'l-Kürab fî Şerhi Âleti't-Tarab” isimli kitaptır. Günümüze ulaşan tek nüshası Topkapı Sarayı Müzesi III. Ahmed Yazma Eserler Kütüphanesinde bulunan bu eserde, telif edildiği XIV. yüzyıl ve öncesine ait pek çok çalgıya dair bilgiler bulunmaktadır. Doç. Dr. Mehmet TIRAŞCI tarafından kaleme alınan ve beş bölümden oluşan eserde, “Kitabü Keşfi’l– Hümûm”un orijinal Arapça metni, edisyon kritik yapılmış metni ve Türkçe tercümesi de bulunmaktadır. Müstakil olarak çalgıbilim konusu ile ilgilenen tarihî eserlere sıkça rastlanılmaması, bu çalışmayı daha da önemli kılmaktadır. İçerisinde yer alan kimi bilgi ve isimler, Türk musikisi çalışmaları açısından bir kaynak eser özelliğine sahiptir.
Sipariş için: https://emagaza-akm.ayk.gov.tr/
- Türk Mûsikîsi Nazariyatı Tarihi, Kayıhan Yayınları, İstanbul 2017, 240 sayfa.
İslam dünyasında Kindî ile birlikte mûsikî, bir ilmi disiplin haline gelmiş, bu konuda pek çok Müslüman düşünür eserler kaleme almıştır. İşte bu çalışmada Türk mûsikî nazariyatı tarihi ele alınarak müziğin yolcuğu ve mahiyeti aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada öncelikle mûsikî nazariyatı hakkında inceleme yapan müelliflerin eserlerini bir araya getirip, mûsikî anlayışları, ses sistemleri, makam ve ezgi organizasyonları gibi konularda düşüncelerini ele aldık. Daha sonra ortaya çıkan fikirler doğrultusunda dönemsel olarak bunları tasnif ettik. Son olarak ise bu kişilerin anlayışlarını birbiri ile karşılaştırdık. Böylece çalışması ile kendisinden sonra kimin nasıl bir etkide bulunduğunu ortaya koymaya çalıştık. Beş bölümden oluşan eserde konu başlıkları şu şekilde seçilmiştir: Kindi öncesinde ilmî oluşum öncesi dönem, Kindî ile başlayan ilmî oluşum dönemi, Safiyyüddin Urmevî ile başlayan Sistemci Okul dönemi, XV. yüzyılda başlayan Anadolu Okulu dönemi, XX. yüzyılda ortaya çıkan nazarî yenilenme dönemi.
Sipariş için: https://www.kayihanyayinlari.com/turk-musikisi-nazariyati-tarihi-9786059669269
- 28. Mûsikî Alayı Mûsikî Serçavuşu Ahmed Salih'in Bando Defteri, Dört Mevsim Yayıncılık, İstanbul 2015, 774 Sayfa.
Çalışmaya konu olan eser, 28. Alay Bandosu Mûsikî Serçavuşu Ahmed Salih’in, 1910’dan 1934’e kadar yaklaşık 25 yıllık bir sürede notaya aldığı eserlerden oluşan bir repertuar defteridir.Toplamda 149 eserin bulunduğu defterde, günümüzde unutulmuş birçok eserin notası mevcuttur. Yapılan çalışmanın amacı, bu eserlerin günümüze ulaşması ve tekrardan Türk Mûsikîsi repertuarına kazandırılmasıdır. Bu minvalde Ahmed Salih’in Bando Defteri’ni, aslını bozmadan günümüz mûsikî anlayışı ile tekrardan notaya aldık. Ayrıca defter vesilesi ile dönemin askerî bando mûsikîsini inceleme fırsatı bulduk ve bazı tespitlerde bulunduk. Defterin dikkat çeken özelliklerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Günümüzde kayıp eserleri içermesi, gelenekte pek görülmeyen notaya alınmış üç taksim örneği, üstelik bu taksimlerin usûl ile ölçülendirilmesi, Türk mûsikîsinin armonize edilme çabalarına dair ipuçları, dönemin nota anlayışı, alay bandolarının repertuarı…
- İlahiyat Fakülteleri İçin Dinî Mûsikî Ders Notları, Dört Mevsim Yayıncılık, İstanbul 2015, 168 Sayfa.
İlahiyat fakülteleri için hazırlanan bu ders notlarında, klasik mûsikîmizin şubelerinden biri olan “Türk Din Mûsikîsi” hakkında temel meseleler ele alınmıştır.
Birinci bölümde mûsikî ve dinî mûsikîyi ana hatları ile incelenmiş, ikinci bölümde temel mûsikî kavramları, makam ve usûl gibi icraya yönelik mûsikî nazariyatı açıklanmış, üçüncü bölümde kısaca mûsikî tarihimiz ve önemli musikişinaslarımızdan birkaçını tanıtılmış, dördüncü bölümde dînî mûsikîmize ait formlardan bahsedilmiştir. Son bölümde ise derste icra edilebilek örnek eserler verilmiştir.
- Mustafa Kılıç; Hayatı, Eserleri ve Türk Din Musikisi Alanındaki Hizmetleri, Eğitim Yayınevi, Konya 2022, 142 sayfa.
Dört bölümden oluşan bu eserin ilk bölümünde Mustafa Kılıç’ın hayatını ele aldık. İkinci bölümde Kılıç’ın akademik çalışmaları ve edebi eserlerini sizlere sunduk. Üçüncü bölümde ise yine kendisi ile yaptığımız röportajlar vesilesi ile Türk mûsikîsi hakkındaki düşüncelerini yansıtmaya gayret ettik. Dördüncü bölümde ise notaya aldığımız Mustafa Kılıç’ın bestelerini, Türk mûsikîsi repertuarına kazandırdık.
- Kayıp Bestelerimizden Bir Demet, Nobel Yayıncılık, Ankara 2021, 140 sayfa.
Hazırladığımız çalışmada Osmanlının son dönemlerinde bir bando defterinde kaleme alınmış nota repertuvar defterinde bulunan ve ancak birkaçı özel arşivlerde yer alan eserler tekrardan Türk mûsikîsi repertuvarına kazandırılmak istenmiştir. Bahsedilen nota mecmuası 28. Mûsikî Alayı Mûsikî Serçavuşu Ahmed Sâlih’in Bando Defteri’dir. 2015 yılında tıpkıbasımını yaptığımız bu mecmuanın içerisindeki eserler çoğunlukla çok sesli olarak ve bugün yaygın olarak kullanılan Arel nazariyat sisteminden farklı şekilde notaya alınmıştı. Orijinal yapısına dokunmamak için bir düzenleme yapılmadan yayınlanan bu çalışmada eksik kalan en mühim husus; günümüze taşınan eserlerin, sanatkârların icrası açısından bir takım zorlukları beraberinde getirmesiydi. Defter içerisindeki eserler incelendiğinde 86’sının günümüz repertuvarında bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede, yukarıda bahsedilen aksaklıkların giderilmiş ve eserler bu çalışmada günümüz mûsikî icracılarına sunulmuştur.
Tezler
- Ruhi Kalender’in Hayatı, Eserleri ve Mûsikî Hakkındaki Görüşleri
Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Neşredilmemiş Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2010.
- Kitâbü Keşfü'l-Hümûm ve'l-Kürab Fî Şerhi Âleti't-Tarab İsimli Anonim Mûsikî Eseri (Edisyon Kritik İnc)
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Neşredilmemiş Doktora Tezi, İstanbul 2013.